Luni - Joi: 09:00 la 21:00. Vineri: 09:00 la 15:00.

  • 073 BELDENT
    0732 353 368

    contact@beldent.ro
  • Str. Calea Domnească

    Nr. 122, Târgoviște

O metodă eficientă de prevenire a cariilor la copii – Sigilarea dentară

Caria dentară este un proces patologic distructiv, infecţios, care începe în smalţ, pe suprafaţa dintelui, iar ulterior se extinde în profunzimea acestuia, ducând la apariţia unei cavităţi. Netratată, aceasta produce complicaţii de natură inflamatorie la nivelul pulpei dentare (a nervului), caracterizate prin apariţia durerii dentare, de diferite intensităţi.

Copii sunt predispuşi la dezvoltarea diferitelor tipuri de carie din cauza dietei bogate în alimente  cu conţinut crescute de zahar, combustibilul principal al bacteriilor cariogene din cavitatea bucală, dar şi a dificultaţii realizării unui periaj dentar correct, în special la vârste mai mici.

O metodă preventivă de o importanţă deosebită, care poate reduce semnificativ riscul de apariţie a cariei, este sigilarea dentară. Acest procedeu constă în aplicarea unui strat foarte subţire de răşină protectoare care elibereză fluor,  pe suprafaţa masticatorie a molarilor, în şanţurile acestora. Se previne astfel depunerea plăcii bacteriene şi retenţia alimentelor.

Sigilarea este o manopera rapidă, neinvazivă  şi nedureroasă, recomandată de medicii stomatologi atât în cazul dentiţiei  temporare, (dinţii de lapte) căt şi în cea permanentă, în special pe molarii(măselele) de 6 si 12 ani, complet erupţi si fără leziuni carioase preexistente.

Procedeul de sigilare este destul de simplu şi cuprinde câteva etape, desfaşurate în urmatoarea ordine:

  1. Periajul dintelui ce urmeaza a fi sigilat
  2. Aplicarea unei mici cantitati de gel pe dinte cu rol in adeziunea materialului de sigilare
  3. Dintele este apoi spalat, uscat şi izolat
  4. Se aplică produsului de sigilare în strat subtire în şanturile şi fosetele prezente pe suprafaţa dintelui, care mai apoi este fixat cu ajutorului unei lămpi de fotopolimerizare.
  5. Verificarea adaptarii pe suprafata dentară

Sigilarile pot rezista pe suprafata dintelui  pană la câţiva ani. Integritatea acestora va fi verificată în cadrul controalelor periodice. În acelasi timp este  recomandat ca parintele să observe şi să transmită medicului stomatolog eventualele modificari apărute, cum ar fi desprinderea unei porţiuni din sigilare. Acestea pot fi usor refacute, adaptate sau  înlocuite, după caz, în cabinetul de medicină dentară, pentru a îşi putea  menţine  rolul protectiv împotriva leziunilor carioase.

Dr Andreea-Raluca Albu

Medic Stomatolog