Luni - Joi: 09:00 la 21:00. Vineri: 09:00 la 15:00.

  • 073 BELDENT
    0732 353 368

    contact@beldent.ro
  • Str. Calea Domnească

    Nr. 122, Târgoviște
scanare-intraorala

Traim in era digitala unde lucrurile evolueaza de la o zi la alta cu o rapitate foarte mare. De aceasta (r)evolutie tehnologica se bucura foarte mult stomatologia moderna de astazi capatand denumirea de stomatologie digitalizata.

Ce este scanarea intraorala?

Scanarea intraorala inseamna amprentarea digitala a arcadelor dentare, cu ajutorul unui scanner intraoral, realizand 3000 de fotografii tridimensionale pe secunda,astfel fiind o tehnica foarte exacta si rapida. Practic, amprenta nu se mai inregistreaza clasic cu acele portamprente sau linguri dupa cum le cunosc unii pacienti si a acelor tipuri de materiale de amprentare.

Avantajele scanarii intraorale

Traim intr-o lume in care timpul este extrem de pretios iar majoritatea ne plangem de insuficienta lui. Unul din marile avantaje ale scanarii intraorale este timpul de lucru foarte scurt atat in partea clinica de amprentare, cat si in partea tehonologica de realizare a lucrarilor dentare. O amprentare digitala a celor doua arcade, inregistrarea ocluziei si introducerea tuturor datelor necesere in soft nu ar trebui sa dureze de cateva minute, dupa care printr-un simplu click trimitem amprenta tehnicianului , iar in cateva secunde aceasta va ajunge la el. E important de stiut ca in continuare totul se lucreaza digital intr-un soft special unde tehnicianul modeleaza dintii virtual,dupa care dintii sunt frezati la un robot specializat in oxid de zirconiu monolitic si pusi la sinterizat. Pentru verificare,dar in special pentru cazurile in care se doreste o lucrare de ceramica cu schelet de zirconiu sau zirconiu fatetat cu ceramica atunci tehnicianul va imprima un model la o imprimanta digitala 3D. Enumerand aceste etape, ne dam seama ca riscul de contaminare este mult redus fata de tehnica clasica.

Este o bucurie pentru noi sa vedem reactia pacientilor atunci cand li se ia amprenta cu scannerul si cand le spunem ca in urmatoarea zi vor veni lucrarile protetice din zirconiu: „Maine? Dintii definitivi , la gata? Nu mai trebuie nicio alta proba? ” .  Da, stomatologia digitalizata de astazi ne ofera aceasta posibilitate, mai putine vizite la cabinet si restaurari protetice de inalta calitate.

Confortul pentru pacient este unul net superior fata de amprentarea clasica, deoarece evita acele linguri si materiale de amprentare, tehnica clasica putand fiind un adevarat chin pentru pacientii  cu reflex de voma exagerat sau alergici la unele materiale, totodata evitand posibilele iritatii in urma traumatizarii mucoasei.

Fidelitatea/Exactitatea scanarii intraorale este o alta caracterstica extrem de importanta, riscul erorilor fiind nesemnificativ. Comparativ cu amprentarea clasica se evita aceasi pasi clinico-tehnologici unde de cele mai multe ori se pot strecura erori: incepand inca din cabinet: tipuri de materiale folosite cu diferite grade contractie, tehnica de amprentare folosita dar si experienta clinicianului, continuand cu partea de laborator : turnarea modelului,  gradul de contractie al ghipsului dar si timpul in care este livrata catre laborator.

Determinarea culorii dintilor cu ajutorul softului de la scanner este un ajutor pe care acesta il ofera. Cu un simplu click cu mouse-ul la nivelul dintilor restanti scanati, putem afla exact culoarea,care de cele mai multe ori nu este una singura. Astfel putem afla ce culoare are dintele in toate cele trei zone principale: 1/3 cervicala (de la nivelul gingiei,1/3 medie si 1/3 incizala ,mai ales cand vorbim de zona anterioara a dintilor unde trebuie sa obtinem estetica maxima.

De asemenea un alt real instrument in redarea zambetului este faptul ca pacientul poate avea aceeasi forma a dintiilor naturali daca ei sunt schimbati de culoare si au morfologia pastrata. Deci aceeasi forma,dar culoarea va fi cea dorita. Printr-o simpla scanare inainte de prepararea (slefuirea) dintelui , aceasta va fi trimisa catre laborator o data cu scanarea de dupa slefuire.

Verificarea prepararii (slefuirii) dintilor dupa scanare la lucrarile de tip punte dar chiar si in cazul lucrarilor unidentare, este un adevarat ajutor pentru medic. In cazul in care imediat dupa scanare s-a constatat o lipsa perfecta de paralelism,soft-ul scannerului il sesizeaza si identifica zonele problematica , putand fi corectate imediat  doar in acele zone, nefiind necesara reluarea amprentei de la 0. Practic preparatia este perfecta de la bun inceput, nefiind necesara interventia tehnicianului pentru amprentele clasice sa faca ajustarile pe model ca apoi medicul sa le faca intraoral sau in alte cazuri in care este necesara reluarea amprentei.

Stocarea tuturor amprentelor digitale se face pe un dispozitiv electronic (hard disk, stick , spatiul virtual etc). Se evita acele spatii (camere,dulapuri) speciale pentru depozitarea modelelor din ghips unde exista riscul sa se deterioreze. Acest lucru ne este de ajutor atunci cand pacienti care se reintorc peste 10,20 de ani la noi , spun ca-si doresc forma dintilor pe care i-a avut la aceea vreme. Daca avem scanarea de atunci, treaba este foarte simpla.

Scannerul intraoral oferta un ajutor medicului in special persoanelor cu „camp protetic dificil de amprentat” : persoanelor purtatoare de aparate ortodontice fixe sau persoanelor care au zone retentive la nivelul dintilor ingreunand astfel dezinsertia portamprentei cu material de pe camp.

In ce ramuri ale stomatologie poate fi utilizat scannerul intraoral?

Scanner-ul intraol este utilizat cu mare sucees in:

1. Protetica dentara – coroane dentare,fatete,incrustatii,dispozitive corono-radiculare

2. In implantologia clasica –realizarea bonturilor personalizate,protezarea implanturilor

In implantologia digitalizata – folosit in realizarea ghiduirilor chirurgicale

3. In ortodontie – realizarea modelelor de studiu si conceperea planului de tratament cu un soft specializat

O amprenta precisa va oferi intotdeauna o lucrare precisa, deci un tratament de calitate. Este important de stiut pentru pacient ca pretul lucrarii protetice nu se modifica pentru ca amprenta este luata digital. Incercam sa venim in sprijinul pacientului dar si al nostru crescand calitatea actului medical si in acelasi timp reducand perioadele lungi de tratament.

Am tot auzind spunandu-se ca „scanarea intraorala este viitorul stomatologiei”. Mie-mi place sa spun ca scanarea intraoala este prezentul stomatologiei!