073 BELDENT
0732 353 368
Definitie, Cauze, Efecte, Tratament
Ce este eroziunea dentara?
Eroziunea dentară o putem defini ca uzura chimică graduală a ţesuturilor dentare, sub acţiunea acizilor sau a mediului acid din cavitatea bucală,fiind o leziune dentara necariogena,placa bacteriana fiind absenta. Practic, sub actiunea ph-ului scazut ( ph acid – sub 6) matricea anorganica a dintilor este demineralizata. In general eroziunea dentara apare la nivelul coletului dintelui si trebuie facuta un diagnostic diferential cu: abraziuni fiziologice sau patologice,distrofiile dentare sau caria dentara.
Care sunt cauzele eroziunii dentare?
Factori extrinseci: – Dieta: fructe acide, citrice, sucuri din fructe acide (fresh-uri), castraveti murati, bauturi pentru sportivi, otet, bauturi carbogazoase si necarbogazoase,alcool, preparate medicamentoase tonice ce conţin fier, Vitamina C, Aspirina.
Factori intrinseci: refluxul grastic, anorexia nervoasă, bulimia, sarcina, ulcerul peptic, alcoolismul, diabetul.
Care sunt simptomele eroziunii dentare?
Ca orice abatare de la normal, organisul sesiseaza atunci cand eroziunea dentara s-a produs. Cateva din simpotmele eroziunii sunt: sensibilitate/durere la rece, cald sau dulce si poate fi provocata de cei mai mici stimuli, dintii au o culoare galbuie, smaltul este mai subtire,dintii frontali apar mai transparenti la nivelul marginii incizale. In stadiile mai avantasate apar mici fisuri si rugozitate la nivelul marginii incizale, iar obturatiile existente par a fi inalte.
Metode de preventie si tratament
Este foarte important ca pacientul sa se prezinta la medicul stomatolog si acesta sa descopere CAUZA si sa o inlature.
Ca masuri preventive in aparitia eroziunii dentare indiferente de etiologie recomandam: perie de dinţi cu duritate medie,paste de dinţi puţin abrazive, cu fluor şi bicarbonat,nici un fel de periaj imediat după orice provocare acidă (lasat minim 30 min ca dintele sa se mai remineralizeze cu autorul salivei),tehnică de periaj fără presiuni exagerate,gel cu fluor neutru concentrat (1-2% F), de 2 ori pe săptămână,gume de mestecat, fără zahăr, preferabil cu de bicarbonat pentru a stimula fluxul salivar după un atac acid.
Ca masuri preventive in controlul aportului si reducerea expunerii la acid recomandam:
Tratamentul restaurativ al acestlor leziuni presupune utilizarea materialelor cu efect carioprofilactic si care elibereaza lent fulor. Practic se trateaza ca o leziune carioasa, prin obturatie. Se pot utiliza de asemenea si fatetele dentare din diferite (rasini compozite sau ceramica).
Depistarea si tratarea precoce a eroziunii dentare opreste evolutia patologiei, protejand astfel tesutul dentar restant sanatos!
Dr Cosmin Vararu